Ajuntament de Toràs

Quatre pobles de l'Alt Palancia rebutgen el retall d'unitats escolars
Geldo, Castellnovo, Chóvar i Torás mostren la seua preocupació davant de la intenció de reduir unitats educatives La proposta del Consell de suprimir el pròxim curs 2010-2011 distintes unitats educatives en els pobles d'interior de Castelló té en escac a la comunitat educativa i els veïns quatre pobles de la comarca de l'Alt Palancia.

I és que els municipis de Geldo, Castellnovo, Chóvar i Torás, segons el nou retall escolar, apareixen en la llista de la Generalitat com a possibles candidats a què les seues unitats educatives d'infantil, en el cas de Geldo i Chóvar i de primària, en el de Castellnovo i Torás -este últim tancaria totalment el seu col·legi- vegen suprimits distints cursos.
El problema principal, la falta de xiquets i la despoblació d'estos municipis d'interior que veuen com a poc a poc les famílies jóvens amb xiquets menuts fugen cap a les capitals on l'oferta de treball i les comoditats són majors. Les solucions, preparar abans del 18 de gener les pertinents al·legacions per a presentar davant d'Educació i intentar que, per tots els mitjans, els ajuntaments oferisquen alternatives perquè com opinen la majoria dels veïns «no es tanquen els col·legis i es reduïsquen les unitats perquè suposarien la mort del municipi».
Però si hi ha un col·legi que sap d'este tema, este és el de Torás. La incessant lluita que el passat any va dur a terme per part de pares, alumnes, ajuntament i professors perquè el centre romanguera obert només ha servit per a mantindre l'aulari durant un curs més. Des del Col·legi de Torás, a què actualment assistixen cinc alumnes i l'any que ve perdran un perquè acaba la primària, consideren que «resultarà molt complicat mantindre el col·legi obert perquè el nombre d'alumnes no correspon als que dictamina la llei i en l'any que ve no entraran més xiquets».
Per al seu responsable, Carlos Vilanova, «tancar l'aulari suposarà que els menors hagen de desplaçar-se tots els dies fins a Viver, on compten amb servici de menjador, per a poder rebre classes». Per la seua banda, l'alcalde del municipi, José Vicente Macián, ha afirmat que «des de l'ajuntament intentaran per tots els mitjans que el col·legi vaig continuar obert perquè el seu tancament seria molt negatiu per al poble». L'alcalde encara no ha trobat cap solució ja que, segons el mateix ha afirmat "actualment no pot oferir casa i treball a cap família que vullga vindre a viure a Torás perquè no té res".

Notícia publicada en Levante-EMV.Com Castelló ( 18 de gener del 2010 )

 

Dl Dm Dx Dj Dv Ds Dg
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 

Formulari de cerca

Site developed with Drupal